borászat

borászatunk

Borászatunk Villány egyik leghíresebb dűlőjénél, a Jammertal lábánál helyezkedik el. A mai, korszerű épületből rálátunk a borászatunkat megalapozó területre és a két kis pincére, amit még dédapánk épített. Ahogy őt akkor, minket is a villányi bor szeretete inspirál abban, hogy a legfinomabb borokkal tölthessük meg palackjainkat.

A Vojtek Pincészet 8 hektáros területen termel szőlőt, ahol Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Portugieser és Pinot Noir ültetvényeinken azon dolgozunk, hogy a fajták adta legkiválóbb ízvilágot palackozhassuk be minden évben.

A mai feldolgozó üzem 2004-ben épült, azonban számunkra a korszerű és a hagyományos borászat fogalma kéz a kézben jár. Éppen ezért például szüret idején autentikusan, puttonyozva gyűjtjük be a szőlőt, de a folyamatokat a legkorszerűbb módon felügyeljük.

A Vojtek Pincészet kis, családi vállalkozás, ahol nemzedékek óta a bor szeretete szövi át a mindennapokat. A borászatot Vojtek Csaba vezeti, aki azért felelős, hogy a szőlőművelés minden mozzanata a helyén legyen és felügyeli minden szem szőlő útját a tőkétől, egészen a palackozásig.

Felesége Vojtek Eszter, a pincészet háziasszonya, aki vendégeink kényelmét és a meleg fogadtatást biztosítja és a palackozást vezeti.

Őt segíti Éva mama, akinél nincs nagyszerűbb a konyhában. Ha valaki ellátogat hozzánk, mindenképp kóstolja meg a medvehagymás pogácsáját, mert anélkül nem is lehet átélni Villány vidéki szépségét!

Vilmos papa a borkóstolók alatt érzi elemében magát, éppen ezért jó ha tudja a kedves látogató: vidéki gazdához mérten imádja a jó hangulatot és az ízletes borokat, így az énekszó és a borvirágos hangulat elmaradhatatlan!

Vojtek Balázs, Csaba és Eszter fia, jelenleg a budapesti borkóstolókat és borvacsorákat felügyeli és vezeti. Legyen az a Corinthia, az Intercontinental vagy a Szent Gellért Hotel, esetleg a Lánchíd Szalon, ő mindig tudja melyik borunkkal fogja elvarázsolni a résztvevőket.

Lányuk, Fanni pedig mindig kiveszi a részét a pince körüli munkákban, ha ideje engedi a tanulmányai mellett. A családunk legdolgosabb tagja azonban nem lehet más, mint Tücsök. Éles szemmel és éber orral figyeli a szőlő érését és a szüreti munkálatokat. Ha valaki kíváncsi, mi történt aznap a dűlőkön, mindenképp őt keresse meg, mert ismeri a szőlőhegy minden egyes pontját!

területeink

A Vojtek Pincészet területei  8 hektáron, 3 dűlőn helyezkednek el. Ezek név szerint a Jammertal , Csillagvölgy és a Dobogó.  Emellett további 8 hektárról vásárolunk a környező szőlészetektől, akikkel a baráti kapcsolat több évtizedes múltra nyúlik vissza. Tudjuk, hogy barátaink ugyanolyan szeretettel művelik területeiket, ahogy azt mi is tesszük.

borvidék

Villány a tüzes vörös borairól ismert borvidék, ráadásul Magyarország legfejlettebb borászati központja is. Ezen a déli fekvésű vidéken 2100 hektáron termesztenek szőlőt az összeszokott gazdák, akik sokat köszönhetnek a táj szubmediterrán éghajlatának. Ez hazánk legmelegebb és legnaposabb vidéke, ami nem csak a szőlő tőkéket örvendezteti meg, hanem az ide látogatókat is.

hitvallás

A Vojtek Pincészet jelmondata a  “A palackba zárt élmények.” Számunkra minden nap a pincészet életével, vezetésével zajlik. Célunk az, hogy kiemelkedő minőségű és különleges borokkal örvendeztethessük meg a borkedvelő közönséget. A villányi bortermesztés annál is régebbre nyúlik vissza, mint amire apáink, nagyapáink vissza emlékezhetnek, éppen ezért fontos számunkra, hogy a modern technológia mellett a hagyományos módszereket is alkalmazzuk boraink készítése során.