Minden amit tudnod kell, ha bort ajándékoznál

A bor már évszázadok óta része az emberiség történelmének. Minden korszakban előszeretettel fogyasztották ezt az italt, mind a nemesek, mind az egyszerű közemberek. A népszerűsége pedig a mai napig töretlen! Korunkban is elképesztő sikereknek örvend, a világ legkedveltebb italai között tartják számon és a kínálata folyamatosan bővül!

Egy egyszerű hipermarketben is több száz márka, fajta és íz közül választhatunk, így nem csoda, hogy nagy fejtörést okoz a megfelelő bor kiválasztása. A döntést még inkább nehezíti az, ha valakinek ajándékba szánjuk a nedűt. Egy palack bor köztudottan kiváló meglepetésként szolgálhat, azonban az alkalomhoz és a személyhez illő ital megtalálása nem egyszerű feladat!

 

Ezért szeretnénk egy kis segítséget nyújtani Neked, hogy ne kelljen többé tanácstalanul toporognod az italrészlegen! Először összeszedünk pár gyakori hibát, amit semmiképp ne kövess el, ha jót akarsz magadnak és az ajándékozottnak! Majd adunk néhány általános tanácsot, hogy sikerüljön a lehető legjobb bor kiválasztása. Legvégül, bemutatjuk kínálatunkat, amit úgy terveztünk, hogy mindenki megtalálja az ízléséhez leginkább passzoló nedűt.

Kezdjünk is bele!

A legdrágább bort veszed meg.

Nem rossz taktika, azonban az árcédula egyáltalán nem garancia a sikerre. Hiába veszel egy méreg drága vörösbort meglepetés gyanánt, ha az utána csak a polcon fog díszelegni és porosodni. Ne költs feleslegesen pénzt! Először próbáld meg meghatározni, hogy milyen ital ízlene az ajándékozottnak (Később erről is olvashatsz!) és az alapján próbálj meg választani. Ha ez megvan, akkor már nyugodtan nézelődj a magasabb ár kategóriákban!

Azt választod, amiről már hallottál.

Ismerős a pincészet neve? Ezt a palackot láttad már máshol? Jó kiindulási pont, azonban érdemes észben tartanod, hogy a felkapott pincészetek borait valószínűleg, ha nem is mindenki, de nagyon sokan ismerik. Így, ha az köztudottan nem túl jó minőségű, akkor elég rossz benyomást kelthetsz. Inkább válassz egy kevésbé felkapott pincészet kínálatából!

Saját ízlésed alapján ajándékozol.

Ezzel nagyjából ugyanolyan könnyen lőhetsz mellé, mintha csukott szemmel vennél egy palackot. Semmi biztosíték arra, hogy ami neked ízlik az másnak is fog. Hiába gondolod azt, hogy a te kedvenc édes fehérborod a legfinomabb, ha a másik személy egyáltalán nem szereti a desszertborokat.

„Nem számít, úgyis csak ajándékba lesz.”

Sokan fejtörés helyett inkább a nemtörődömség mellett teszik le a voksukat és csak találomra választanak valamit. Ez már alapvetően rossz, hiszen gondolj bele: Neked jól esne, ha úgy vennének ajándékot számodra, hogy egy percig sem törődtek vele igazából? Nem valószínű! Ezért tiszteld meg azzal a másikat, hogy igyekszel a lehető legjobb italt kiválasztani számára.

Tisztáztuk azt, hogy milyen hibákat ne kövess el, úgyhogy most foglalkozzunk azzal, hogy milyen bort érdemes választanod. Vannak olyan általánosítások, amelyek segíthetnek a döntésben, viszont fontos leszögezni, hogy ezek nem feltétlenül igazak minden emberre! Azonban, ha nem állsz közel az illetőhöz, akkor a következő tippek olyan támpontokat adhatnak, amiknek köszönhetően nem fogod keverni a szezont a fazonnal.  

 

Ha borszakértőknek viszed ajándékba…  Sokan megijednek, ha egy olyan személynek kell bort ajándékozniuk, aki jártas a borászat világában. Azonban ez nem feltétlen jelenti azt, hogy kudarcra vagy ítélve! Ugyanis a borokhoz jobban értő személyek sokkal nyitottabbak, szeretnek kipróbálni új ízeket és nem fintorognak, ha nem a kedvencüket kortyolgatják! Érdemes száraz bort venned, azonban innentől szabadon válogathatsz a különböző fajták közül. Természetesen, ilyen szituációban kulcsfontosságú, hogy az ital minőségére kellő figyelmet szentelj! De ne feledd, ez nem jelenti azt, hogy a legdrágábbat kell megvásárolnod!

fiataloknak

Fiatal nőknek: Ha egy fiatal hölgynek készülsz bort ajándékozni, akkor érdemes egy könnyed és illatos nedűt választanod. Egy zamatos, édes fehérbor vagy egy gyümölcsös rozé kiváló meglepetés lehet.

Fiatal férfiaknak: Csakis száraz bor jöhet szóba, hacsak nem vagy 100%-ig biztos abban, hogy az illető odáig van az édes nedűkért. Ugyanis a fiatal férfiak általában jobban preferálják a száraz italokat. Egy fehérborral, esetleg egy könnyedebb vörösborral nem fogsz tudni mellé nyúlni!

Fiatal pároknak: Ebben az esetben jó ötlet két üveggel meglepni a párt! Az ajándék egyik tagja mindenképp egy könnyed, zamatos fehérbor legyen a másik pedig nyugodtan lehet egy merészebb, száraz nedű, akár vörösbor is. Így nem fogsz tudni hibázni! Viszont, ha csak egy palackkal szeretnéd megajándékozni őket, akkor inkább egy „Jolly Joker” fehérbort vásárolj.

 

idősebbeknek

Idősebb hölgyeknek: Egy középkorú vagy annál idősebb nőt lenyűgözhetsz egy késői szüretelésű vagy egy érett, száraz fehérborral!

Idősebb férfiaknak: Ha egy érettebb férfiról van szó, akkor nyugodtan nézelődj a testesebb vörösborok tájékán. Azok közül válassz egy jó minőségű, ugyanakkor nem túl megosztó italt és a siker garantált lesz!

Idősebb pároknak: Mindenképp vörösbort ajándékozz! Ha két palackot adsz, akkor válassz egy érettebb, fűszeresebb és egy szintén száraz, de könnyedebb italt. Egy palack esetén pedig itt is érdemesebb az arany középutat választani és egy száraz vörösbort venni.

pro tipp

Keress kapcsolatot a bor és a személy között! Persze, ez nem egyszerű akkor, ha semmit sem tudsz az illetőről, azonban ha van bármi, ami miatt összeköthető az adott nedű és a személy, akkor azt használd ki! Vegyünk egy példát: Ha tudod, hogy az, akinek az ajándékot viszed, gyerekkorában Villányba járt a nagymamájához, akkor biztosan le fogod nyűgözni egy onnan származó borral. Mikor átadod a meglepetést nyugodtan meséld el, miért épp erre esett a választásod! Így sokkal személyesebbé tudod varázsolni ezt az egyszerű ajándékot is.

Remélhetőleg már kezd kialakulni egy kép a fejedben, hogy milyen nedűk között érdemes nézelődj. Úgyhogy itt az ideje, hogy a konkrétumok mezejére lépjük és bemutassuk családi vállalkozásunk borkuriózumait! A borokra kattintva részletesen is olvashatsz róluk…

#CSIBÉSZ  –  Olaszrizling: Jó ivású, klasszikus fehérbor, gazdag, megállapodott illattal és szép savakat ígérő intenzitással. Idősek és fiatalok egyaránt szeretik!

#HUNCUT – Chardonnay: Könnyed, zamatos fehérbor egy parányi rózsaszínes felvillanással.  Lecsengésében virágos jegyek, érintésnyi mézesség és édes sárgadinnyés ízérzet is megjelenik

#FLANCOS – Rosé Cuvée: Mesés, szamócalé színű, ízes rozé, ami a vidám pillanatok legjobb kisérője. Csodás üdesége és szép egyensúlya az eper-málna tengelyt hozza előtérbe, egy kevés jóleső szénsavval és egy kis egyediséggel.

Portugieser Selection 2020: Sötét rubinszínű vörösbor, feketés maggal. Karakteres fajtajellege magával ragadó, könnyed és sziporkázóan fűszeres, amit egy kevés fanyarság tesz élénkké.

Kékfrankos 2017: Mesterien középúton eltalált vörösbor a frissesség, a tartalom, a komplexitás és a könnyedség között. Könnyű ivású, édes, gyümölcsös és fiatalos, mégis derűsen komoly.

Cabernet Franc 2017: Áttetsző, majdnem fekete színű, édes és bársonyos ital. Meggytől kirobbanó, fiatalos borként hódít.

APÁINKRA Cabernet Franc – Sauvignon Cuvée 2017: Egyik legnépszerűbb, klasszikus villányi borunk, amely a jól megszokott ízvilágot képviseli. Fűszerességében szilvás jegyek jelennek meg.

Cabernet Franc 2011: Érett vörösbor, gránátosodó széllel. Aromaképlete a palackos érleltség köré koncentrálódik: zeller, hús, pörkölt mogyoró, mellette piros bogyósok, elsősorban meggy, és pirospaprika dominál. Igazi különlegesség, amelyet ínyenceknek ajánlunk!

Tehát, most már tudod, hogy milyen baklövéseket ne kövess el a borválasztás során és tanácsaink segítségével, valamint kínálatunk bemutatásával remélhetőleg nem lesz olyan nehéz a választás terhe. Ne feledd, hogy egy finom palack bor kiváló ajándékul szolgálhat minden eseményre és, ha követed a cikkünkben leírtakat, biztosan sikert fogsz aratni. Ráadásul, webshopunknak hála az üzletről üzletre való rohangálást is elfelejtheted, hiszen különlegességeinket házhoz rendelheted! Így tényleg gyerekjáték lesz az ajándék vásárlás!

Az élet olyan, mint egy üveg mámorító bor. Néhányan megelégednek azzal, hogy elolvassák a palackon lévő címkét. Mások meg is kóstolják, hogy mi van az üvegben.

Anthony de Mello